Maths Aptitude Questions Types For Entrance Exams and Recruitment Preparation

By Malavikka

Arithmetics and aptitude have always been a major criterion in corporate firms and companies for their recruitment process. Also, most entrance exams for admissions into colleges, have this section. Have you wondered why? Because it gives sufficient brain exercise and rakes it to think better. Aptitude by itself has different sections such as verbal, logical reasoning and arithmetics.

Here are a set of Maths aptitude questions types along with solved answers that gives you a glimpse into the pattern of questions that can be asked for your important recruitment exam. 

Age Is Just A Number!

10 years back, Latha was half of Uma's age. If the ratio of their present ages is 3:4, what will be the total of their present ages?

Answer

May the present age of Latha and Uma be 3x and 4x

10 years ago, Latha was half of Uma's age

(3x-10) = 1/2(4x-10)
6x-20 = 4x - 10
2x = 10
x = 5

Sum of the current ages:

3x+4x=7x

7x = 7*5= 35

Image Source

Also Read5 Reasons Why Study in Ireland is the Ideal Destination for Study Abroad in 2018

Number Series

Find the missing number from 2, 7, 14, 23, x, 47.

Answer

The sequence provided contains +5, +7, +9, --

2+ 5 = 7, 7 + 7 = 14, 14 + 9 = 23, 23+11=x, x+13=47

x = 23 + 11 = 34.

Image Source

Also Read: 7 Mathematics Shortcuts That Can Blow You Down

 

Equal Numbers And Gender

If 5 women or 8 girls can do a work in 84 days. In how many days can 10 women and 5 girls can do the same work?

Answer

Here, 5 women is equal to 8 girls to complete a work.
Then, 10 women = 16 girls.
Hence 10 women + 5 girls = 16 girls + 5 girls = 21 girls.
8 girls can do a work in 84 days then 21 girls can do a work in (8*84/21) = 32 days.
Thus, 10 women and 5 girls can a work in 32 days

Image Source

Also Read: Mersal Mathematics: 5 Shortcuts for Multiplication!

 

Ratio Ride

If a: b = 3:4, b:c = 7:9, c:d = 5:7, find a:d?

Answer

a/d = (3/4)*(7/9)*(5/7) = 5/12

a:d = 5:12

Image Source

Also Read: Career Trends 2018: Top 5 Accounting Career Opportunities

 

Race Against Time

In a kilometer race, Meera beats Michille by 50 meters or 10 seconds. What time does A take to complete the race?

Answer

Time taken by Michille to run 1000 meters = (1000 * 10)/50 = 200 sec.
Time taken by Meera = 200 - 10 = 190 sec.

Image Source

Also Read: 7 Most Lucrative Bank Jobs in 2018 You Cannot Afford to Miss

Did you get the answers right, for all of them? Congrats! Check out the 7 Mathematics Shortcuts That Can Blow You Down

For Quick Alerts
ALLOW NOTIFICATIONS  
For Daily Alerts

    India's LARGEST EVER political poll. Have you participated yet?
    JOIN US ON SOCIAL NETWORKS

    Thousands of Careerindia readers receive our evening newsletter.
    Have you subscribed?

    For great career opportunity, get instant updates on Education, Career & Job
    Careerindia

    We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. This includes cookies from third party social media websites and ad networks. Such third party cookies may track your use on Careerindia sites for better rendering. Our partners use cookies to ensure we show you advertising that is relevant to you. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies on Careerindia website. However, you can change your cookie settings at any time. Learn more