CBSE 10th Board Exams 2018:Math Important 1 Marks Questions

By Shatavisha Chakravorty

They say that it is the little drops of water that make a mighty ocean. Thus, if you are somebody who is looking forward to scoring more than 90 and perhaps even top the upcoming board exams, you cannot ignore the one mark questions. Unless and until you score well in these you cannot dream of scoring well overall.

In order to aid the preparation level of the students who will be appearing for the board exams in a matter of days now, we have carefully compiled a list of important one mark mathematics questions. Thus, if you are someone who is appearing for your class 10 board exams later this month, here is a list of questions that you must be thorough with.

Range Of Prime Numbers

1. What is the range of the first ten prime numbers 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23 and 29?

i. 28
ii. 26
iii. 29
iv. 27

Ans: iv

 

Mean And Standard Deviation

2. If the mean and the standard deviation of a data is 48 and 12 respectively, what is their coefficient of variation?

i. 42
ii. 25
iii. 28
iv. 48

Ans: ii

 

Equation Of A Straight Line With A Slope

3. The equation of a straight line having a slope of 3 and a y intercept of -4 is

i. 3x - y - 4 = 0
ii. 3x + y - 4 = 0
iii. 3x - y + 4 = 0
iv. 3x + y + 4 = 0

Ans: I

 

Slope Of The Line

4. Slope of the line joining the points (3, -2) and (-1, a) is -3, 2. Find out the value of a

i. 1
ii. 2
iii. 3
iv. 4

Ans: I

 

Height Of The Tower

5. If a vertical stick that is 12 m long casts a shadow 8 m long on the ground and at the same time a tower casts a shadow 40 m long on the ground, then what is the height of the tower?

i. 40 m
ii. 50 m
iii. 75 m
iv. 60 m

Ans: iv

 

Similar Triangles

6. Triangles ABC and DEF are similar. Their areas are 100 sq cm and 49 sq cm respectively. If one side of the triangle is 8cm, then what is the corresponding side of the other triangle?

i. 4 cm
ii. 3 cm
iii. 9 cm
iv. 6 cm

Ans:iv

 

Series And Sequences

7. What is the 8th term in this series 1, 1,2, 3, 5, 8, ....

i. 25
ii. 24
iii. 23
iv. 21

Ans: iv

 

Volume Of Two Cylinders

8. The ratio of the respective heights and the respective radii of two cylinders are 1:2 and 2:1 respectively. What is the ratio of their respective volumes?

i. 4 : 1
ii. 1 : 4
iii. 2 : 1
iv. 1 : 2

Ans: iii

 

Curved Surface Area Of Cones

9. If the circumference at the base of a right circular cone and the slant height are 120 pi cm and 10 cm respectively, then what does the curved surface area of the cone equal to?

i. 1200 pi cm sq
ii. 600 pi cm sq
iii. 300 pi cm sq
iv. 600 cm sq

Ans: ii

 

Arithmetic Progression

10. If a, b, c, l, m and n are in arithmetic progression, then 3a + 7, 3b + 7, 3c + 7, 3l +7, 3m +7 and 3n+7 forms a what?

i. A geometric progression
ii. An arithmetic progression
iii. A constant sequence
iv. Neither an arithmetic progression nor a geometric progression

Ans: ii

 

Standard Deviation

11. If T is the standard deviation of x, y and z, then what is the standard deviation of x + 5, y + 5 and z + 5?

i. T / 3
ii. T + 5
iii. T
iv. xyz

Ans: iii

 

Volume Of A Sphere

12. The radius of a sphere is half the radius of another sphere. What is the ratio of their respective volumes?

i. 1 : 8
ii. 2 : 1
iii. 1 : 2
iv. 8: 1

Ans: I

 

Variance

13. If the variance of 14, 18, 22, 26 and 30 is 32, then what is the variance of 28, 36, 44, 52 and 60?

i. 64
ii. 128
iii. 34
iv. 32

Ans: ii

 

Point Of Intersection

14. What is the point of intersection of the straight lines y = 0 and x= - 4

i. ( 0, -4 )
ii. ( - 4, 0 )
iii. ( 0, 4 )
iv. ( 4, 0 )

Ans: I

 

Series And Sequences

15. Which of the following statements is not true?

i. A sequence is a real valued function defined on N.
ii. Every function represents a sequence.
iii. A sequence may have infinitely many terms.
iv. A sequence may have a finite number of terms.

Ans: i

 

For Quick Alerts
ALLOW NOTIFICATIONS  
For Daily Alerts

    JOIN US ON SOCIAL NETWORKS

    Thousands of Careerindia readers receive our evening newsletter.
    Have you subscribed?

    For great career opportunity, get instant updates on Education, Career & Job
    Careerindia

    We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. This includes cookies from third party social media websites and ad networks. Such third party cookies may track your use on Careerindia sites for better rendering. Our partners use cookies to ensure we show you advertising that is relevant to you. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies on Careerindia website. However, you can change your cookie settings at any time. Learn more