Independence Day Q And A: Test Your Knowledge On The Indian Independence Struggle

Independence Day: India will enter the 74th year of its independence this August 15. The whole nation will be honoring this day by paying rich tributes to the all those who had contributed to the Indian freedom struggle at the cost of their lives and sufferings to realize the dream of an independent nation.

Independence Day: Freedom Struggle Q & A

 

It is therefore necessary to understand the process of Indian freedom struggle, which was quintessential to India gaining its independence at the stroke of midnight on August 15, 1947, and the countrymen thereon observing Independence Day year after year.

National Education Policy 2020:Focus on 'Reforms' In School, Higher Education. Check Highlights Here

The following Independence Day Q & A's will help understand the process of Indian freedom struggle and test your knowledge on the same.

Independence Day: Indian Freedom Struggle Knowledge Test

1) Who gave the war cry 'Dilli Chalo'?

a) Bal Gangadhar Tilak

b) Bhagat Singh

c) Subhas Chandra Bose

d) Chandra Shekhar Azad

Ans: C

2) Who among the following was not charged by the British government in the I.N.A Trails held at Delhi's Red Fort?

a) Capt. P.K Sehgal

b) T.B. Sapru

c) Capt. Shah Nawaz Khan

d) Gurbaksh Singh Dhillon

Ans: B

3) Which among the following are the publications of Bal Gangadhar Tilak?

a) Maratha and Kesari

b) Maratha and Mooknayak

c) Kesari and Hind Swaraj

d) Hind Swaraj and Mooknayak

Ans: A

4) Which movement was launched along with the Khilafat Movement?

a) Swadeshi Movement

b) Home Rule Movement

c) Civil Disobedience Movement

d) Non-Cooperation Movement

Ans: D

5) When was 'Purna Swaraj' declaration promulgated?

a) August 15, 1947

b) January 26, 1930

c) December 1, 1930

d) January 26, 1929

Ans: B

6) Lala Lajpat Rai suffered fatal injuries during the demonstration against which of the following?

a) Simon Commission

b) Cripps Mission

c) Cabinet Mission

d) Rowlatt

Ans: A

7) Who gave the revolutionary slogan 'Inquilab Zindabad' during the country's freedom struggle in 1921?

a) Bhagat Singh

b) Hasrat Mohani

c) Tagore

d) Sharat Chandra Chatterjee

Ans: B

8) Which among the following is incorrectly matched?

a) Do or Die - Bhagat Singh

b) Swaraj Is My Birth Right and I Shall Have It - Bal Gangadhar Tilak

c) Give Me Blood, I Will Give You Freedom - Subhas Chandra Bose

d) Independence through non-violence should be our aim - M.K Gandhi

Ans: A

9) Who among the following is known as the Heroine of 1941 Quit Indian Movement?

a) Sarojini Naidu

b) Dr. Annie Besant

c) Suchitra Kriplani

d) Aruna Asaf Ali

Ans: D

10) The National Song was translated in English by who among the following?

a) Sri. Aurobindo Ghosh

b) Rabindranath Tagore

c) Bankim Chandra Ghosh

d) Surendra Nath Banerjee

Ans: A

11) Which among the following movements led by Mahatma Gandhi do not match with the dates given?

a) Champaran Movement - 1917

b) Salt Satyagraha (Dandi march) - 1930

c) Non-Cooperation Movement - 1919

d) Quit India Movement -1942

Ans: C

12) Who among the following was hanged by the British government in the Kakori conspiracy case?

a) Bhagat Singh

b) Chandra Shekhar Azad

c) Ram Prasad Bismil

d) Batukeshwar Dutt

Ans: C

13) Who among the following renounced the British Knighthood in protest against the Jallianwala Bagh massacre of 1919?

a) Rabindranath Tagore

b) Pt. Jawahar Lal Nehru

c) Mahatma Gandhi

d) Sarojini Naidu

Ans: A

14) Who among the following is known as the Nightingale of India?

a) Aruna Asaf Ali

b) Sarojini Naidu

c) Capt. Laxmi Sehgal

d) Sucheta Kripalani

Ans: B

15) When was the Indian Independence Bill passed by the British Parliament?

a) July 18, 1947

b) January 26, 1947

c) July 4, 1947

d) August 15, 1946

Ans: A

CDAC Recruitment 2020 For 31 Adjunct Engineer (CAE) Posts, Apply Online Before December 31

For Quick Alerts
ALLOW NOTIFICATIONS  
For Daily Alerts

--Or--
Select a Field of Study
Select a Course
Select UPSC Exam
Select IBPS Exam
Select Entrance Exam
Get Instant News Updates
Enable
x
Notification Settings X
Time Settings
Done
Clear Notification X
Do you want to clear all the notifications from your inbox?
Settings X